wtorek, 27 grudnia 2011

Nagrodzone przepisy w kategorii Ciasta świąteczne

Tort Piernikowa gwiazda – Karolina Kościuszko
Piernik:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 0,75 szkl. cukru
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych ( ok. 250g. )
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. oleju
  • 3 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki sody
Połączyć mąkę, kakao, sodę i przyprawę. Powidła połączyć z mlekiem oraz olejem, dodać produkty suche. Jaja ubić z cukrem, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Upiec 4 gwiazdy w temp. 160-180°C
Masa truflowa:
  • 0,5 kg masła
  • 0,35 kg trufli czekoladowych
  • ok. 50 ml mleka
Trufle rozpuścić dodając mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać wystudzone trufle.
Polewa z wina i żurawiny:
  • 250 ml czerwonego wina
  • 50 g cukru
  • 100 g suszonej żurawiny
  • przyprawa do grzańca ( do smaku, wg własnego uznania )
  • 7 łyżeczek żelatyny
Żurawinę zalać winem i moczyć 30 minut a następnie zagotować z przyprawą i cukrem. Dodać żelatynę , mieszać do rozpuszczenia. Zmiksować i wystudzić.
Masę truflową podzielić na 5 części. Piernikowe gwiazdy przekładać masą truflową
(gwiazda, masa, gwiazda, masa, gwiazda, masa, gwiazda ). Pozostałą część masy wykorzystać do wyrównania brzegów. Na samą górę wyłożyć tężejącą polewę. Tort udekorować według własnej inwencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię