wtorek, 27 grudnia 2011

Nagrodzone przepisy w kategorii : Potrawy wigilijne

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami – Jolanta Sobczak
Składniki:
Mąka pszenna 0,55kg
Woda 0,2l
Jaja 2 szt
Grzyby suszone 0,035kg
Kapusta kiszona 0,475kg
Cebula 0,075kg
Olej 0,05kg
Margaryna 0,1kg
Sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę ugotować. Grzyby namoczyć i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie. Kapustę i grzyby drobno pokroić. Dodać 1 jajo. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Mąka + 1 jajo + woda ( gorąca ) + szczypta soli – zagnieść ciasto na pierogi. Formować pierogi i gotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię