wtorek, 27 grudnia 2011

Nagrodzone przepisy w kategorii Współczesne propozycje dań Bożonarodzeniowych

Zielone śledzie – Małgorzata Kalinowska

Składniki:

1 kg „zielonych” śledzi (mrożone)
½ kg cebuli ( pokroić w kostkę )
1 mały ketchup
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
½ szklanki octu
½ szklanki oliwy
1 szklanka wody
liść laurowy
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Wykonanie:
Wszystko (oprócz śledzi) gotować 10 minut w szerokim garnku. Następnie włożyć 1 kg „zielonych” śledzi – pokrojone w grube paski. Gotować jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. Kłaść (gorące śledzie) w małe słoiczki. Podawać wychłodzone, najlepiej na drugi dzień. Śledzie można przygotować nawet tydzień lub dwa tygodnie wcześniej, gdyż zwiększa się ich smakowitość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię