wtorek, 27 grudnia 2011

Nagrodzone przepisy w kategorii Ciasta świąteczne

Pierniki – Krystyna Kwinta


Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 kg mąki żytniej
½ kg cukru
½ kg miodu ( może być trochę sztucznego i trochę naturalnego )
5 jajek całych
½ kg tłuszczu ( trochę masła, margaryny, smalcu, oleju – razem 0,5 kg )
5 dag amoniaku spożywczego lub 4 łyżeczki sody
4 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki goździków zmielić
4 łyżeczki ziela angielskiego

Wykonanie:

Karmel ( ½ szkl. cukru przypalić i do tego dolać wody → aby się „lało” )
Do garnka wsypać: cukier + szkl.wody + tłuszcz + przyprawy + miód → rozpuścić –przestudzić.
Na stolnicę wysypać połowę mąki ( + amoniak ) → wymieszać,
drugą połowę mąki wsypać do naczynia → do tego dodać jajka + rozpuszczone składniki
( przestudzone ) + trochę karmelu → wszystko wyrobić ( w misce →
ciasto nie może twarde → rozrzedzić karmelem stopniowo wg uznania). Ciasto z miski dołożyć do mąki na stolnicy i znowu wszystko wyrobić. Kulać wałeczki ( nie za grube bo ciasto wyrośnie) jak na „szagówki”. Piec na blaszce.
Wyjąć i po wystudzeniu ( lekko ciepłe ) → pokroić.

Lukier:

1,5 kg cukru + 1,5 szkl. wody + kakao ( około 70 g )
Gotować do uzyskania konsystencji cienkiej nitki.
Polukrować pierniczki ( gorącym lukrem )
Układać na papierze i pozostawić do wyschnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię