czwartek, 5 kwietnia 2012

Babka piaskowa marmurkowa

Babka piaskowa marmurkowa

Składniki ciasta:
tłuszcz 200g
jaja ( 6 szt. ) 300g
cukier puder 200g
mąka pszenna 100g
mąka ziemniaczana100g
cukier waniliowy 10g
proszek do pieczenia10g
kakao20g
cukier puder do posypania 30g
bułka tarta

Wykonanie:

Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać na papier. Tłuszcz utrzeć z jajami i cukrem na pulchną masę, dodać część mąki i cukier waniliowy stale ucierając, pod koniec dodać resztę mąki, wymieszać łopatką, wylać ciasto do formy zostawiając parę łyżeczek ciasta w makutrze. Pozostawione ciasto wymieszać z kakao, jeżeli jest za gęste, można dodać łyżkę mleka, wymieszać i wyłożyć je na wierzch ciasta w formie. Piec w dobrze wygrzanym piekarniku ok. 40min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię