czwartek, 5 kwietnia 2012

Mazurek cygański

Mazurek cygański

składniki ciasta:
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier puder 100g
żółtko 1szt.
śmietana 18% 15g
cytryna 1szt.

Składniki nadzienia:
rodzynki 60g
migdały 60g
daktyle 60g
figi 60g
skórka pomarańczowa 60g
cukier puder 60g
mąka 40g
jaja 2szt.
Wykonanie:
Sporządzić ciasto kruche.
Po ochłodzeniu wałkowac3/4 ciasta na grubość 5 mm, wypełnić ciastem jedną lub dwie formy.
Brzegi udekorować wałkami z ciasta ,upiec blaty w temperaturze 200’C.
Figi i rodzynki opłukać i osuszyć, z daktyli usunąć pestki, migdały sparzyć i zdjąć skórkę.
    1. Przygotowane bakalie posiekać ze skórką pomarańczową
    2. Bakalie oprószyć mąką ,wycisnąć sok z cytryny
    3. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę
    4. Do piany z białek dodać utarte żółtka, bakalie i sok z cytryny, wymieszać
    5. Masę nałożyć na kruchy spód i piec 20 minut w temperaturze 160’C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię