Mazurek kruchy z pomadą mleczną (kajmakiem)
składniki ciasta:
mąka pszenna 400g
cukier puder 140g
masło 200g
żółtko 2 szt.
śmietana 18% 80g
mąka do podsypywania 40g
jajo (do smarowania) 1 szt.
owoce z syropu do dekoracji 200g
składniki pomady mlecznej:
mleko 500cm2
cukier 250g
masło 100g
cukier wanilinowy 20g
kakao 20g
Wykonanie:
- Sporządzić ciasto kruche.
- Uformować z ¾ ciasta dwa blaty w wybranym kształcie, posmarować je rozbitym jajem.
- Pozostałego ciasta przygotować ozdobne wałki, nałożyć je na brzegi mazurków i posmarować rozbitym jajem.
- Piec w temperaturze 200oC na złoty kolor.
- Ugotować z mleka i cukru pomadę (temp. wrzenia 116-200oC).
- Utrzeć pomadę z masłem.
- podzielić pomadę na pół, do jednej części dodać cukier wanilinowy, do drugiej kakao.
- napełnić pomadami środek mazurków, udekorować owocami z syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękujemy za Twoją opinię