czwartek, 5 kwietnia 2012

Mazurek kruchy z pomadą mleczną (kajmakiem)


Mazurek kruchy z pomadą mleczną (kajmakiem)
składniki ciasta:
mąka pszenna 400g
cukier puder 140g
masło 200g
żółtko 2 szt.
śmietana 18% 80g
mąka do podsypywania 40g
jajo (do smarowania) 1 szt.
owoce z syropu do dekoracji 200g
składniki pomady mlecznej:
mleko 500cm2
cukier 250g
masło 100g
cukier wanilinowy 20g
kakao 20g
Wykonanie:
  1. Sporządzić ciasto kruche.
  2. Uformować z ¾ ciasta dwa blaty w wybranym kształcie, posmarować je rozbitym jajem.
  3. Pozostałego ciasta przygotować ozdobne wałki, nałożyć je na brzegi mazurków i posmarować rozbitym jajem.
  4. Piec w temperaturze 200oC na złoty kolor.
  5. Ugotować z mleka i cukru pomadę (temp. wrzenia 116-200oC).
  6. Utrzeć pomadę z masłem.
  7. podzielić pomadę na pół, do jednej części dodać cukier wanilinowy, do drugiej kakao.
  8. napełnić pomadami środek mazurków, udekorować owocami z syropu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię