wtorek, 27 grudnia 2011

Nagrodzone przepisy w kategorii : Potrawy wigilijne

Zupa rybna – Halina Marcinkowska
Składniki:
4 głowy karpia, trzy marchewki, jeden seler, pietruszka, jedna cebula,
garść rodzynek, garść migdałów, paczka pierników (nielukrowanych), dwa
goździki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier (może być miód),
imbir, kardamon, sok z połowy cytryny.

Wykonanie:
Oczyszczone i pozbawione oczów i skrzeli głowy karpia zalać zimną wodą i zagotować, dodać warzywa (w całości). Gotować do miękkości warzyw. Usunąć głowy karpia i cebulę, a wywar przelać przez sito. Marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę i seler w słupki – dodać wszystko do wywaru – zagotować. Całość osolić, dodać pieprz i pozostałe przyprawy - ilość według
uznania i smaku. Rozkruszone pierniki wsypać do zupy.
Dodać opłukane i przebrane rodzynki oraz migdały (obrane ze skórki). Do całości dodać cztery/pięć łyżeczek cukru lub miodu i sok z cytryny. Gotować kilka minut. Zupa najlepsza jest następnego dnia. Zupa powinna być słodka !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię