Babciowe śledzie – Elżbieta Koterba
Składniki:
7 filetów śledziowych
2 cebule
2 pomarańcze
1 szklanka oleju
ok. 5 -7 dag rodzynek (na „oko”)
można dodać kilka żurawin suszonych
1 duża łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić w drobne kawałki (jak kto lubi – mniejsze lub większe). Wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać z rodzynkami (i żurawinami). Pozostawić aby rodzynki (i żurawiny) wchłonęły sok. 2 pomarańcze obrać i pokroić w małe kawałeczki. Cebulę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać sok z rodzynkami (żurawinami), pokrojoną pomarańczę, miód i przyprawą do piernika. Całość wymieszać i poddusić kilka minut. Śledzie zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na noc. Mają niecodzienny smak i piękny aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękujemy za Twoją opinię